Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Fick i år mjöldagg på alla mina krusbär. Försökte spruta dem med bikarbonat.
Men frågan är: Kan man skölja bort mjöldaggen från bären så att de trots allt
går att äta?
/Nisseman

Svar:

Det är tveksamt. Om det
handlar om ett tidigt angrepp med bara lite vitt mjöldagg så kan det gå.
Men när angreppet har utvecklats blir det en brun filtaktig beläggning på bären och
den är mycket svår att skölja bort.

Om de här angreppen fortsätter är det nog lika bra att gräva upp de gamla krusbärsbuskarna och plantera nya, och då välja sorter som inte är så mottagliga för mjöldagg – Hinnonmäki, Invicta, Jacob och Lepaas är sorter som växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson rekommenderar.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.