Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi har precis flyttat in i vårt första hus, lyckligt ovetande om att kirskålen härjade i hela trädgården. Kirskål har tagit över i trädgårdslandet och lever som undervegetation i snöbärshäcken. Även grannarna har kirskål så vi kommer aldrig att bli av med den helt. Men vi vill så gräsmatta, plantera buskar och perenner och helst få bort kirskålen ur häcken. Vad har du för tips för relativt stora arealer med kirskål? Zon 2 i lerjord.
/De nya trädgårdsägarna

Svar:
Ni är inte ensamma om problemet. Kirskål är ju ett av de vanligaste fleråriga ogräsen i våra trädgårdar. Det är synnerligen svårutrotat, eftersom det växer utifrån jordstammar och varje liten avbruten bit växer upp till nya plantor. Så det är en ganska ojämn kamp att försöka rensa bort kirskålen helt och hållet.

I en gräsmatta kan man dock hålla efter kirskålen med gräsklipparen. Klipper man kontinuerligt har den ingen chans att komma upp. Alternativet är att försöka kväva den genom att lägga ut markväv eller tjock plast över hela det område där kirskålen breder ut sig. Men det måste vara tätt så att inget ljus sipprar in. Och det räcker inte att göra det under några månader nu på våren. Marktäckningen måste ligga kvar under två, helst tre växtsäsonger.

Jag känner en trädgårdsägare och skicklig odlare som lyckades bli av med kirskålen genom att plantera in storrams (Polygonatum multiflorum). Det tog några år, men sedan var kirskålen helt borta. På något sätt tycks ramsen kväsa detta besvärliga ogräs. Sockblommor (Epimedium) har ett rotsystem som fungerar ungefär på samma sätt.

Men kirskål är faktiskt både nyttigt och gott, så passa på och plocka späda nya blad nu på våren. Ät dem råa i en sallad eller förväll dem snabbt, ungefär som spenat. Ni kan också pröva ett recept på kirskålspesto där man blandar maskrosblad och kirskål i stället för basilika och mixar bladen tillsammans med olja, parmesan, pinjenötter och vitlök.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.