Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har en rabatt med flera jättevallmo. De är otroligt fina när de blommar men när de har blommat ut dröjer det inte länge förrän bladverket är så fult att jag måste klippa ner plantorna helt och rabatten innehåller helt plötsligt ingenting och bara står där tom och ledsen. Förra året köpte jag sommarblommor som fick fylla upp och det gjorde de hela sommaren. Men min fråga är vilka perenner jag skulle kunna välja som fyller ut och blommar i juli och kan klara att växa i skuggan av vallmon. Kanske finns det till och med någon växt som kan komma senare i augusti också?
/Magdalena Berger

Svar:
Det är lite problematiskt med jättevallmo mitt i en rabatt. Egentligen ska de alltid placeras längst bak i planteringen så att man kan dölja bladverket på sommaren med andra växter framför dem.

Få växter skulle nog klara att växa alldeles intill dina stora vallmoplantor, men varför inte försöka med höstanemoner? De grönskar sent, blommar jättevackert på sensommaren och är ungefär lika aggressiva och svårutrotade som vallmo. Helenium (solbrud) och rudbeckior är andra tänkbara senblommare.

Men det allra bästa är nog att försöka flytta vallmoplantorna till en plats där i bakgrunden, antingen nu på våren eller på sensommaren när de är nervissnade. Då kan du ju sedan plantera vad som helst framför dem utan problem.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.