Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Solen på vår fem meter långa balkong kommer vid 12-tiden och försvinner omkring 20 00. Vilka klätterväxter, buskar och blommor finns det som kan vara utan bevattning under ca tre veckor mitt under sommaren? Försökte med kaprifol i bevattningskruka och italiensk klematis i stor kruka skyddad av balkongräcket men bägge tog stryk förra sommaren. Skulle gärna också vilja ha kryddor och krasse i balkonglådor. Hur får jag krassen att blomma, ska kryddorna – rosmarin och timjan – stå i kruka eller i jord? Vill gärna få förslag på marktäckare till krukorna till klätterväxterna, gärna i blått.
/Stockholmare

Svar:
På en så solig balkong som er finns det nog inga klätterväxter som klarar sig utan vatten tre veckor mitt i sommaren. Möjligen skulle det kunna gå med vattenhållande kristaller i jorden och den sortens automatbevattning som finns för växthus, men det är ändå tveksamt. Det blir helt enkelt alldeles för torrt och hett i eftermiddagssolen. Förstår förstås att det kan vara svårt att få en semestervattnare att ställa upp, speciellt när växterna kanske behöver vattnas en gång om dagen eller ännu mer. Möjligen skulle torktåliga växter som kaktusar och suckulenter klara sig under de omständigheterna.

Blomsterkrasse blommar hur lätt som helst i balkonglådor, och både rosmarin, timjan, lavendel och alla andra kryddväxter trivs utomordentligt i krukor. Men även där är förstås vattningen livsviktig. En vacker blå marktäckare i krukor är blåpratia, Pratia pedunculata, en perenn som blommar hela sommaren med de sötaste blå blommor och kan övervintras i krukan, väl skyddat från kylan.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.