Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag köpte två hortensiabuskar till min trädgård för fyra år sedan. De står soligt och ljust och varje år kommer fina blad, men får inga blommor. Jag ser andra grannar som har hortensia som blommar så jag undrar vad jag ska göra med mina.
/Pia, Stockholm

Svar:
Det finns många olika sorters hortensia, och vissa är härdigare än andra. Att dina inte blommar beror troligen på att de fryser ner varje år, och hortensia blommar ju bara på gammal ved. Därmed får du bara gröna buskar.

Här krävs ordentlig vintertäckning, gärna ett galler runtom busken som du fyller med torra eklöv eller liknande på hösten. Låt sedan täckningen vara kvar till i början av maj. Vårens snabba kast mellan starkt solgass och frostkalla nätter är förödande för växterna. Det finns därför en gammal regel bland trädgårdsmästare om detta: När grannarna tar bort sitt granris ska du ta hand om det och täcka dina växter.

En halvskuggig placering är också bättre än en torr och solig, eftersom hortensior är riktiga blötdjur som kräver ganska mycket vatten och fuktig jord.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.