Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag håller precis på att hjälpa en vän att inreda ett uterum med grönsaker. Uterummet har stora fönster mot söder, och han har svårt att hålla sina växter vid liv. Har du tips på några extremt värme- och ljuståliga grönsaker och örter, eller om det finns något annat trick för att hålla växter vid liv under sådana förhållanden?
/A secret gardener

Svar:
Hela gurksläktet – meloner, olika slags gurkor och zucchini – är extremt värmeälskande. Kryddväxter med ursprung i torra Medelhavsområden klarar också att växa torrt och varmt – rosmarin och timjan i synnerhet. Kaktusar och suckulenter fungerar förstås ännu bättre, men de är kanske inte vad din vän vill ha.

Men det är ju under alla omständigheter bäst om uterummet kan hållas ventilerat på sommaren. Går det inte att öppna fönstren? I så fall kan jag tänka mig att även sådant som tomater, aprikos- och persikoträd, citrus- och olivträd också skulle trivas jättebra.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.