Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Min mamma fyller 50 och jag tänkte ge henne ett träd, något lite speciellt. Helst vill jag ge henne ett fruktträd – kanske citron, nektarin eller aprikos… Vilka träd kan växa här i kalla Sverige? Hon bor i alla fall så långt söderut man kan komma, i Ystad.
/Susanna

Svar:
Din mamma har verkligen bästa utgångsläge för att odla lite mer exotiska träd än de vanligaste som vi längre norrut kan lyckas med. Det finns en vacker och härdig aprikos ’Hargrand’ som säkerligen överlever i Skåne, men den kan vara svår att få tag i. Persikor, olika sorter, kan du också välja.

Eller varför inte ett mullbärsträd, helst arten Morus nigra – svart mullbär, som har fina stora bär. Svart mullbär är, vid sidan av allåkerbär, kanske det allra godaste bär vi kan odla här i Sverige. Allåkerbäret lyckas man bäst med i norra Sverige medan mullbärsträd enbart kan odlas i de mildaste delarna, och då gärna mot en varm mur eller vägg i full sol.

Du kan så klart också köpa ett citrusträd, ett fikonträd eller ett olivträd, men de är så pass ömtåliga att de nog bör odlas i kruka och övervintras inomhus även där nere i Ystadstrakten.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.