Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi har en ”slät” trädgård med en ny gräsmatta. Nere vid gränsen till grannen skulle vi vilja sätta några trevliga buskar. Gärna blommande vid olika tidpunkter eller vackert gröna året om. Det är magert med jord där och vi måste säkerligen lägga på ett lager, därför blir vi glada även för förslag på vilken jord och gödsling man skall ha vid planteringen. Vi antar att buskar är relativt lättskötta.
/Eva

Svar:
Det är lite problematiskt att ge planteringsförslag av det här slaget utan att veta vilken växtzon ni bor i. Men här är några vackra buskar som fungerar i nästan hela Sverige:

Kopparhäggmispel ’Ballerina’, zon 1-5.
Det finns flera olika arter av häggmispel, alla blommar i maj med vita blommor i skira klasar. Sorten ’Ballerina’ får större blommor än någon annan häggmispel och därtill stora fina bär som man kan koka saft på tillsammans med andra bär. Vackert kopparfärgade bladskott på våren och fin orange höstfärg.

Ädelsyren ’General Pershing’, zon 1-4.
En fantastisk syren med purpurvioletta, fyllda långa blomklasar på försommaren. Den mest mörklila av alla syrener.

Koreansk pärlbuske ’Snow White’, zon 1-4.
Blommar på försommaren, både längre och vackrare än spirea. De små blomknopparna ser ut som pärlor, därav namnet. Blir högvuxen, bortemot tre meter hög.

Smalbladig silverbuske, zon 1-4.
Kan bli bortemot fyra meter och bör därför helst planteras som enstaka utropstecken i bakgrunden. Vackert silverfärgade blad, oansenliga gulvita blommor på försommaren. Som de flesta gråbladiga växter vill den stå i full sol.

Städsegröna växter, lämpliga till gränsplantering:
Bergsbambu och glansbambu, zon 3.
Trådcypress, zon 4.
Ormskinnstall ’Compact Gem’, zon 4.
Idegran ’Hillii’, zon 4.
Hemlockgran, zon 3.

Ett tips:
Planteringsgroparna bör vara 40 cm djupa och 80 cm breda. Blanda gärna i kompostjord eller planteringsjord i den befintliga jorden. Gödsla inte vid planteringstillfället. Gödselvattna i stället med valfritt flytande gödselmedel en månad efter planteringen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.