Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Följ vårens framfart

Att våren kommer allt tidigare är inte bara en känsla många av oss har. Säkra vårtecken som blommande tussilago, blåsippa och vintergäck har länge varit synliga i södra och mellersta Sverige. Trots bakslag i mars med snöyra.

Den som är intresserad kan följa vårens framfart dag för dag på SLU:s speciella vårbevakningssida som bearbetar tusentals fenologiska observationer från människor runtom i landet. Fenologi är läran om periodiska förändringar i naturen och rapportörerna är vanligt folk som är ute i naturen och har ögonen med sig.

– Klimatförändringen har gjort att vårtecknen nu dyker upp drygt en vecka tidigare än för 50 år sedan, säger Kjell Bolmgren, forskare vid Uppsala universitet och en av Svenska fenologinätverkets kontaktpersoner.

Han kan bland mycket annat jämföra dagens iakttagelser med ett unikt forskningsmaterial, dagboksanteckningar från ett helt livs naturobservationer. Lantbrukare Gunnar Johansson i Uppland följde i nästan hela sitt 85-åriga liv 25 arter och skrev noggrant upp datum när de började blomma.

Kjell Bolmgren konstaterar att årstidsmönstren har förskjutits och att man ser det allra tydligast på vårtecknen.

– Det finns flera växter som definierar våren men tussilago och vitsippa är de som finns i hela landet och därför särskilt tacksamma att använda. Eftersom de även blommar tidigast på våren reagerar de mest tydligt på temperaturförändringar. Men perioden mellan hägg och syren är också cirka sju dagar tidigare nu än för 50 år sedan.

Förra året var våren extremt tidig, och SLU noterade blomning fem-sex veckor tidigare i södra Sverige. Det är dock inte tecken på någon långsiktig förändringstrend, utan bara ett mycket speciellt år utan någon egentlig vinter.

– I år tycks vårblommorna också vara något tidigare än normalt. Ett riktigt förvårstecken som hasselblomning rapporterades i Uppland 15 mars, vilket är åtminstone två veckor tidigare jämfört med för 100 år sedan.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.