Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag jobbar på en gymnasieskola och har fått i uppdrag att fixa till två planteringslådor vid caféet på skolan. Lådorna är ca 2 x 1 m. Jag skulle vilja göra något Japaninspirerat och undrar vilka växter jag ska plantera. Hade också tänkt dekorera med vit sten.
/Christina Jonsson, Nässjö

Svar:
Jag vill inte måla f-n på väggen, men första frågan som inställer sig är: Vem ska vattna lådorna på sommaren när eleverna har skollov och alla andra är på semester? Odlingslådor av det här slaget måste vattnas åtminstone varannan dag, kanske till och med varje dag om det blir mycket soligt och torrt.

Eftersom det blir rätt kallt på vintern där på småländska höglandet – Nässjö har väl ungefär samma odlingszon som Sundsvall? – vågar du inte välja typiskt japanska växter som lönn och azalea. Det blir tjäle i lådan och det klarar dessa växter inte. Men du kan välja bambu i stället, sorten ’Bimbo’ är en lågvuxen bergsbambu som bara blir en meter hög. Ett vackert flerårigt prydnadsgräs passar också. Vissa sorters Miskantus fungerar bra i kruka – sorten ’Nishidake’ blommar med vackra vippor från slutet av augusti då skolan börjar. ’Kleine Fontäne’ hör också till de härdigaste. För säkerhets skull bör nya plantor vintertäckas, exempelvis med en upp och nedvänd korg eller en plastlåda med hål i som täcks med granris och/eller torra löv.

Det handlar ju om att hitta växter som är fina när eleverna är där. Inte sådant som blommar mitt i sommaren när de har slutat skolan. Så kombinera gräsen med massor av vårblommande lökväxter i vitt och blått, exempelvis snödroppar och våriris. Och komplettera med något som blommar på sensommaren och hösten – kärleksört är ett säkert kort, både härdig och stilig. Välj en sort med vita blommor till dina Japaninspirerade lådor – förslagsvis Sedum spectabile ’Stardust’. Det rödbladiga höstsilveraxet Cimicifuga simplex ’Brunette’ är en ståtlig solitär som också blommar sent. Sätt också flera plantor av stenkyndel närmast lådkanten, gärna den vitblommande, som även den blommar när skolan har börjat på hösten.

Om inte odlingslådan har dräneringshål i botten måste ni vattna med extremt stor försiktighet så att inte växternas rötter blir stående i blöt jord.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.