Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag planterade flera olika rosor i höstas – ska jag klippa dem nu när jag klipper alla andra rosor på våren? När är det bäst att beskära syren?
/Ylva Sandberg

Svar:
Ja, det ska du absolut göra. Men vänta tills björkarna har musöron, ett tjatigt men väl fungerande riktmärke. Rosor beskärs på lite olika sätt beroende på vilken sort det handlar om. Rabattrosor kapas till 15-25 cm ovanför marken. Vartannat år lite hårdare, ner till ca en decimeter. Klipp först bort alla torra och döda grenar med en vass sekatör ända nere vid jordytan. Kapa sedan friska grenar ovanför ett ”öga” (brytpunkt för nya skott) som är riktat utåt så kommer den nya grenen att växa utåt.
Buskrosor och klätterrosor gallrar man bara och beskär lättare.

Om du inte beskär rosorna alls kommer de att blomma ändå, men med mindre blommor och i mer buskartad form.

Bästa tiden är beskära syren radikalt är på vårvintern, det vill säga fram till slutet av mars. Men syren mår också bra av att gallras regelbundet och det kan man också göra efter blomningen. Vid sådan underhållsbeskärning skär man bara bort de äldsta stammarna.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.