Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Har du en mycket gammal krukväxt?
I så fall vill Programmet för odlad mångfald, POM, veta allt om den. Nu har de startat ett krukväxtupprop, på liknande sätt som de tidigare har efterlyst gamla trädgårdsväxter och fröer.

Gamla krukväxter är ofta släktklenoder som vårdas och ärvs i flera generationer. Det är en kulturhistorisk skatt som nu ska inventeras och dokumenteras för framtiden. I första hand söker POM krukväxter som förökas med sticklingar, rhizomer (jordstammar) och lökar. Men även gamla krukväxter som har förädlats fram i Sverige men inte längre finns i handeln. Alla bör ha funnits i odling före 1960.

Krukväxtuppropet startade förra helgen och ska pågå fram till slutet av 2010.Till att börja med är det berättelser och information om växterna som POM vill få in. De krukväxter som uppfyller kriterierna dokumenteras. Nästa steg blir att samla in växtmaterial för att långsiktigt bevara det i den svenska nationella genbanken.

All information om krukväxtuppropet finns på www.pom.info.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.