Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag köpte en kamelia för två år sedan. Den har stått ute på balkongen varje säsong tills frosten hotat. När jag tagit in den har den varit full med knopp. Dock har jag bara lyckats få fram ett fåtal till blomning, knopparna faller helt enkelt av. Ska sägas att jag bor i lägenhet, så någon sval vinterbonad veranda finns inte. Hur kan man få en kamelia att inte bara överleva utan också blomma? Är detta överhuvudtaget möjligt i en modern lägenhet?
/Kerstin i Hägersten

Svar:
Ja, det är just detta som är det knepiga med kamelior. Det är en ständig kamp för att försöka få knopparna att sitta kvar från hösten, då de första brukar dyka upp, tills de blir fulländade blommor. Det vanligaste är att alla knopparna trillar av, en efter en. Det har att göra med värmen inomhus, men också med fuktigheten och ljuset.

Om man som du inte har ett inglasat, kyligt men frostfritt och ljust uterum, är det jättesvårt att lyckas. Kamelior trivs helt enkelt inte i vår torra inomhusvärme.

Det du kan göra är att försöka hålla krukjorden jämnt fuktig och duscha plantan ofta. Torka är den största orsaken till knoppfall. Börja vattna med krukväxtnäring en gång i veckan nu på våren. Och vrid inte på krukan alls under hela tiden fram till blomningen. Det kan också göra att de känsliga knopparna trillar av. Kamelior behöver också mycket ljus, men ställ inte plantan i brännande vårsol utan man försök att skydda den med en tunn gardin eller skuggväv.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.