Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi planterade häggmispel, hälften av häcken hösten 2007 och hälften förra våren. Nu har den tagit sig fint men bör nog klippas ner för att inte bli för klen. Hur hårt måste eller bör jag klippa ner den? Räcker det med att klippa ner de grenar som inte grenat sig eller ska jag klippa ner även de förgrenade grenarna?
/Marie

Svar:

Häggmispel tål beskärning bra, och kan till och med formklippas. Det gäller främst prakthäggmispel, Amelanchier lamarckii. Den vanliga svenska häggmispeln Amelanchier spicata stammar gärna upp sig och blir rätt hög, och utan kraftig beskärning blir den också ganska gles nertill.

Bästa tiden för beskärning är nu på vårvintern. En häck klipper man lämpligast till ca två-tre decimeter första året, och låter den sedan bli ett par decimeter högre för varje år. Längre fram i sommar kan ni också trimma häcken jämn om det behövs.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.