Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Köpte hus förra året och där finns gamla fina ormbunkar i trädgården. De blev bruna framåt hösten och nu undrar jag om de ska klippas ner eller låter jag bara dem vara?
/Ulf Kågegård

Svar:
Ormbunkar är mycket tacksamma trädgårdsväxter. De kräver just ingen skötsel och ska helst lämnas ifred. Det enda man brukar göra är just att ta bort gamla bruna blad på våren, innan de börjar växa.

Det är fantastiskt att ta över en gammal trädgård. Nu kan ni gå runt och glädjas åt alla växter som kommer att titta upp, från krokus, snödroppar och andra vårlökar till gamla rosor och pioner och sensommarens flox och astrar. Om jag får ge ett råd så är det: Gör inte så mycket innan ni har sett hur trädgården ser ut under en hel växtsäsong. Skynda långsamt, med andra ord. Men det finns två saker som ni verkligen bör göra: gödsla och rensa ogräs. Skaffa väl brunnen, alltså gammal, stallgödsel eller köp kogödsel på påse, och lägg ut på våren i ett fem centimeter tjockt lager kring allt som växer i trädgården. Fortsätt sedan med det, eller varva vartannat år med Chrysan, ett långtidsverkande naturgödselmedel, det gör verkligen susen för en gammal och trött trädgård.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.