Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Har en physalis som i somras fick massor av små orangea frukter med ett tunt skal/hölje runtom. De ser nästan ut som små kinesiska lyktor där de hänger. När frosten kom var där fortfarande massa frukt så jag satte in den i ett burspråk i vardagsrummet. Det gick strålande bra, den gav frukt ända till nyår och har nu fyllt hela burspråket. Så min fråga är, vad gör jag med den nu? Ska jag plantera om den och klippa ner den så att bara de kraftiga grenarna blir kvar? Är den flerårig så jag får frukt på den igen?
/Annelié Johansson, Växjö

Svar:
Normalt odlas physalis, eller gyllenbär och kapkrusbär, som ettåringar. Inte minst därför att de är så lätta att fröså på våren. Men många gillar att ha sin physalisplanta så länge som det bara går, eftersom det är en så härligt livskraftig växt. Jag har hört talas om physalis som ger frukt året om, flera år i rad, när den krukodlas inomhus.

Om du vill fortsätta spara plantan tycker jag att du ska plantera om den nu på våren i en större kruka. Och visst kan du beskära den, ganska kraftigt till och med. Med sin enorma växtkraft kommer den bara att producera nya blad och bli ännu frodigare.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.