Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har ett litet hus på Ingarö utanför Stockholm och är nybörjare på det här med trädgård. Tomten/trädgården är väldigt eftersatt och jag skulle behöva några tips för att komma igång med trädgården och få det att se lite trevligt ut. Det är en skogstomt med mycket tallar och mossa, några berghällar, samt ett stort sluttande parti med lite ängsgräs och ogräs. Det ligger ganska nära vattnet och är utsatt för en hel del blåst (samt rådjur). Tror du att det är för mager jord för att odla? Finns det några lättskötta växter, buskar eller träd som kan trivas i denna karga miljö? Hur börjar man?
/Ylva

Svar:

Det första du bör göra är att göra rent i de djupare bergskrevorna, de som i alla fall är omkring 15 centimeter, och lägga dit ny grusblandad skogsjord (går att beställa).
Jag tror det skulle bli vackert om du planterade höstljung och vårljung med olika blad- och blomfärger, minst fem av varje sort, i grupper i skrevorna. De klarar de kargaste och mest utsatta lägen och står emot väder och vind. Och så får du en fin blomfärg både vår och höst.

Om det finns ställen där du kan få till en ännu större och djupare odlingsbädd kan du också plantera rhododendron, gärna småbladig som är mindre krävande än de storbladiga. De är vintergröna och finns med blommor i mängder av olika färger. Planteringsstället fyller du med särskild rhododendronjord som har lägre pH-värde än vanlig trädgårdsjord. Ormbunkar fungerar också fint på en tomt som din.

Tycker definitivt du ska skaffa boken Vår vintergröna trädgård av Brita Johansson. Där beskriver hon sin egen skogsträdgårdstomt och du kan säkert få massor av goda idéer.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar