Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag skulle så gärna vilja anlägga en blomsteräng vid vårt lantställe i Sörmland. Misstänker att det inte är helt lätt, men har sett att det finns fröpåsar med ängssorter. Något annat man ska tänka på?
/Birgitta R.

Svar:
Du misstänker rätt, det är verkligen inte enkelt att få till en äkta blomsteräng. Var beredd på ett riktigt slitgöra i flera år!

Allra viktigast är att svälta ut ogräsen. Helst ska den tänkta blomsterängen rensas från ogräs och ligga i träda ett år innan man börjar så. Att odla potatis där året före sådd är ingen dum idé. Potatisen luckrar upp jorden och ”äter upp” en del av den näring man vill få bort.

En äkta äng ska sedan alltid slås med lie eller den modernare varianten röjsåg, helst i mitten av juli då försommarblomstren har fröat av sig. Sedan ska allt hö samlas ihop och forslas bort från ängen där det annars ligger kvar och donerar en massa kvävegödning som ogräsen älskar. Då får man nämligen mest åkerogräs och inte ängsblommor och grässorter som trivs bäst i mager, näringsfattig jord. Nässlor, tistlar, gråbo och andra oönskade ängsinvånare måste man ändå rensa bort för hand. Och det gäller att vara ihärdig, år ut och år in.

Pratensis är det enda företaget i Sverige som producerar och säljer svenska ängsfröblandningar och ängsplantor. I deras sortiment finns nio olika fröblandningar för olika marktyper. Arterna är valda för att passa svenska förhållanden – som gullviva, prästkrage, blåklocka, rödklint, ängsvädd och gulmåra – plus en del ängsgräs med svenskt ursprung. Man kan välja färdigförpackade påsar för 10 kvadratmeter eller köpa fröblandningarna i lösvikt. Endast postorderförsäljning.

Det finns även ängsfröblandningar hos andra fröfirmor, men de är inte producerade i Sverige och innehåller därmed inte enbart de arter som är anpassade för vårt klimat.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar