Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Bor i ett gammalt hus med gamla äppelträd där några även har håligheter i stammen (som Pippi Långstrumps träd). Det är olika sorter. Vi har just nu massor med skott rakt upp. Har hört att gamla träd ska man inte göra något åt. Stämmer det?
/Okunnig optimist

Svar:
Även gamla träd behöver underhållsbeskäras för att bli ännu mer långlivade. En regelbunden men inte för hård beskärning är det bästa. Att det är massor med skott rakt upp tyder på att någon har beskurit dem ganska hårt nyligen. Då behövs en gallring bland alla dessa skott för att få en bra balans i kronan och bättre frukt.

Sedan beror det förstås på vad ni vill med era träd. Ska de bara se vackra ut med stora blommande kronor behövs nästan ingen beskärning alls, mer än att ta bort döda eller sjuka grenar. Men vill ni ha fin frukt på träden även i framtiden behövs underhållsbeskärning. Lämpligaste tiden är under den så kallade JAS-perioden, det vill säga juli-augusti-september, då äppelträden har bästa förutsättningarna att läka de sårskador som uppstår vid en beskärning.

Jag skulle rekommendera er att anlita en utbildad trädbeskärare. Det finns en förteckning på certifierade trädbeskärare på Svensk Trädgårds hemsida under Kunskap/Beskärningshjälp.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar