Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har en avenbokhäck med så kallad vaktmästarbeskärning som ska bort. Höjden blir då bra. Den har blivit gles och bredden tänker jag minska genom att klippa in mot stammen först på ena sidan. Nästa år på den andra sidan. Har fått motsägande uppgifter om när på året detta är lämpligt.
/Barbro

Svar:
Kärt barn har verkligen många namn. Det brukar också kallas fastighetsköparbeskärning, det vill säga när man bara kapar rakt av utan att kunna ett smack om beskärning. Avenbok tål hård beskärning, och kan formas till en smal och hög häck. Det enda man ska tänka på är egentligen att inte toppa den förrän den har vuxit färdigt på höjden.

Eftersom avenbok tillhör de träd/buskar som ”blöder”, börjar sava tidigt på våren, ska man undvika att beskära dem på våren/vårvintern. Vänta hellre till under JAS-perioden, juli-augusti-september, då de har bästa förutsättningarna att återhämta sig från ingreppet.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.