Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag undrar om det går att formklippa en kaprifolhäck. Vi har en gammal häck som är ganska risig och oformlig. Jag har förstått att jag behöver skära ner den till ca 15 cm i slutet av vintern/början av våren och nu undrar jag om det funkar att formklippa den när den vuxit till sig igen. I så fall när kan man göra det?
/Ulrika Bergqvist

Svar:
Kaprifol är ju en klätterväxt som slingrar sig runt trädstammar, på spaljéer och andra föremål. Någon häck är det inte, kanske är det i stället kaprifolsläktingen try som du har?

Underhållsbeskärningen görs på vårvintern, innan kaprifolen har satt igång att växa. Då gallrar man bort torra växtdelar och kapar sidogrenar som är gamla och döda. Man kan också skära ner hela kaprifolen ända ner till ett par decimeter från marken om den behöver den typen av föryngringsbeskärning. Men om du skulle försöka ge dig på att formklippa den varje år får du ju inga blommor och det är väl inte avsikten?

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.