Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Min Afrikas blå lilja har stått i förrådet över vintern, kan det vara dags att ta in den i ljuset nu inför sommarens förhoppningsvisa blomning. Är det något särskilt att tänka på?
/Helen Janfjäll, Stockholm

Svar:
Det låter lovande. En agapanthus behöver en sval övervintringsplats, helst inte varmare än +10 grader, för att kunna blomma på sommaren. Det är också viktigt att ta fram den och börja driva den inomhus tidigt på våren för att den över huvud taget ska hinna blomma under våra korta somrar. Men ställ inte ut den förrän frostrisken är över.

Man ska heller inte plantera om agapanthus varje år, eftersom den trivs med att stå lite trångt i krukan. På sommaren mår den allra bäst på ett torrt och soligt ställe. Vattna så att jorden hålls jämnt fuktig utan att varken torka ut eller bli för blöt. Men gödsla inte för mycket, det resulterar bara i en massa bladverk och dålig blomning.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.