Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Kan man klippa ner pipranka och när är det i så fall bästa tiden? Hur trivs piprankan bäst – den står under en taknock och får inte så mycket vatten. Ska vi vattna?
/Gunilla Gabrielsson

Svar:
Man kan mycket väl klippa ner pipranka, den tål kraftig föryngringsbeskärning ända ner till en decimeter ovanför marken. Men man behöver inte göra det. I beskärningsböcker rekommenderas beskärning bara om den blir alltför stor. Men själv har jag märkt att piprankan växer lite bättre de år då den har blivit nedskuren. Bästa beskärningstiden är i så fall under viloperioden, från senhöst till vårvinter.

Piprankan är ju en av ganska få klätterväxter som trivs i norrläge, det vill säga riktigt skuggigt. Om den står så ska den inte behöva vattnas när den väl är etablerad på växtplatsen. Men du märker nog om den skulle behöva vatten, då slokar de stora bladen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.