Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Mitt två meter höga och två år gamla lagerträd ger mig bekymmer. Från att jag i oktober tog in ett yppigt grönskande träd från balkongen har jag nu bara något som kan liknas vid ett benrangel. Det började med att bladspetsarna blev bruna. Nu är alla blad torra. Trädet står ljust i ett rum med en temperatur på cirka 19 grader. Vad kan ha hänt? Kan jag göra något nu eller ska jag vänta till våren när trädet åter placeras på balkongen?
/Anne Sahlin

Svar:
Det som har hänt är att lagerträdet har haft det alldeles för torr och varmt under sin vintervila. Att förvara Medelhavsväxter i rumstemperatur med torr elementvärme under vintern är alltför vanskligt. Ditt lagerträd bör i stället övervintras ungefär som fikonträd, det vill säga antingen riktigt kallt (men frostfritt) och mörkt eller ljust och svalt och gärna lite fuktigt. Och med svalt menas runt +10 grader.

Står trädet kallt och mörkt ska det inte vattnas annat än med en pytteliten skvätt ett par gånger under vintern om jorden känns torr. Står det ljust och svalt kan det vattnas lite mer, men med stor försiktighet eftersom det som sagt vilar under vintern.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.