Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har en vildkaprifol som varje vår/försommar har massor av knoppar men precis innan blommorna ska slå ut blir knopparna bruna och kladdiga och det är bara ett fåtal som går i blom. Vad är den angripen av?
Jag har också en rabatt med vresrosor som vuxit enormt de senaste åren. De är vackra men andra perenner är snart osynliga i rabatten. Kan man klippa ner rosorna och när ska man i så fall göra det?
/Lena Andersson

Svar:
Det är förmodligen en insekt som biter av blomknopparna på vildkaprifolen. Det finns många att välja på. Kaprifolsvärmare och kaprifolfjädermott är inte ovanliga, trymal och trybladlus kan också äta på kaprifol som ju är en nära släkting till trybuskar. De här odjuren kan behandlas med larvskydd, ett biologiskt bekämpningsmedel, men du skulle också kunna spruta med ett pyretrumpreparat (finns i trädgårdsbutiker) när knopparna bildas i början av juni.

Vresrosor kan man kapa med röjsåg och sedan köra över med gräsklippare. De tål med andra ord nästan vilken beskärning som helst. Men i och med att du kapar ner dem pressar du också ut ännu mer rotskott runt omkring och de är ju rätt besvärliga. Egentligen borde vresrosor aldrig ha planterats i en rabatt. De brukar med framgång användas för att binda sanddyner i Skåne där man kan se 10-15 meter breda vresroshäckar längs stränderna. Då kan du tänka dig. I trädgården är de mer att betrakta som ett ogräs, på liknande sätt som många ser på snöbär och silverbuske, andra enerverande rotskottsspridare.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.