Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Har en stor altan. Planterade härom året en svartvinbärsbuske i en stor kruka/trätunna. Det blev vinbär, men inte särskilt många. Busken fick gula blad och såg ledsen ut. Vad kan felet vara? Brist på gödsel, för mycket vatten, ojämn vattning, omöjlig att ha i tunna?
/Gun-Lis

Svar:
Första frågan som inställer sig är: Har du borrat hål i botten på tunnorna? Om inte, så borde du odla näckrosor i stället för vinbär. De symptom du beskriver kan nämligen vara tecken på att rötterna står i genomblöt jord. Men om dräneringen i tunnan fungerar bra, det vill säga om du har både hål i botten och ett lager dräneringsmaterial, kan det bero på torka och/eller näringsbrist.

Det är ju viktigt att busken har mycket jord att växa i. Du behöver nog inte plantera om den varje vår, men det skadar inte att ta bort det översta jordlagret och lägga på lite ny jord. Gödsla också strax innan busken börjar växa på våren med Chrysan. Det är ett långtidsverkande naturgödselmedel som är perfekt för krukodling (och det mesta i trädgården för övrigt). Det ska, som all naturgödsel, alltid luckras ner en bit i jorden, annars försvinner mängder rakt upp i luften med solvärmen. Ett bra knep är gräva ett ca 5 cm djupt dike i krukjorden med en liten planteringsspade, lägga ner gödselpulvret där och sedan fösa över jord igen och vattna.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.