Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag bor på den kalkrika gotländska myllan och har fått för mig att jag vill odla rhododendron. Hur gör jag? Vill dessutom plantera ett vårdträd som trivs i denna jord. Vilket träd ska jag välja?
/Gotte

Svar:
Det finns faktiskt rhododendronsorter som inte är beroende av jordens pH-värde. De är ympade på den kalktoleranta grundstammen Inkarho och kallas därför INKARHO RHODODENDRON.

Däremot kräver alla rhododendron porös jord, därför att deras rötter är så tunna, nästan spindelvävsliknande, att de inte kan tränga ner i styv lerjord. Så även om du planterar Inkarhosorter bör du först blanda till en lucker jord bestående av: grovfibrig torvmull, lövkompost eller barkmull, grus och brunnen stallgödsel.

Gör också gärna en upphöjd bädd för buskarna. Rotsystemet går sällan djupare än cirka 30 centimeter men däremot minst en meter i sidled.

Ett prydnadsträd som trivs i kalkhaltig är:

Kinesisk pimpernöt, Staphylea holocarpa – ett ljuvligt flerstammigt buskträd som med tiden blir 5-7 meter högt. Det tillhör sevärdheterna i Göteborgs botaniska trädgård. Vackra vita hängande blomklasar utvecklas före lövsprickningen i maj. Trädet föredrar en kalkrik jord och kan växa i både sol och skugga. Zon 1-3. Nackdelen är bara att det växer relativt långsamt.

Staphylea holocarpa ’Rosea’ har större, rosafärgade blommor och är lika kalkälskande som den rena arten.

Nackdelen med kinesisk pimpernöt är att det växer relativt långsamt.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.