Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Hur får jag bort de små rosa larver eller maskar som fanns i plommonen. Trädet är ett Victoria.
/Marianne Månsson

Svar:
Det verkar vara angrepp av plommonstekel, vilket är svårt att åtgärda när man väl har upptäckt det. Insekterna är ju inne i plommonen och man kommer inte åt dem för att bekämpa dem. Men det finns ett bra knep för att slippa nya angrepp. Börja med att samla in alla angripna kart i slutet av juli/början av augusti. Lägg sedan ut en presenning eller en stor bit markväv på marken runt plommonträdet. Eller ännu hellre: lägg ut plasten/presenningen redan när plommonträdet blommar för att vara på den säkra sidan. Då kan inte plommonstekeln fira ner sig i i marken och krypa ner i jorden för att förpuppa sig. På det sättet undviker man att få samma problem år efter år efter år.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.