Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vår dvärgsyren som är två år gammal har fått en skada på stammen. Den ser ut som en bristning/spricka som är ca tre centimeter lång och en halv centimeter djup. Förra sommaren blev vissa av bladen brun-gula och såg torra ut, medan resten av bladen var djupt gröna. Tyvärr verkar det ut som att det brun-gula blir mer och mer. Vad är detta och vad kan vi göra för att trädet skall bli frisk igen?
/Inga Britt

Svar:
Det låter som en frostspricka, något som kan uppstå på vårvintrarna när det är stora temperaturskillnader mellan natt och dag. Det kan vara minus 15 på natten och plus 15 på dagen, speciellt om man bor i zon 4 och längre norrut i Sverige. Där ska man av den anledningen egentligen inte odla dvärgsyren. I Syderuropa kan man ofta se vitkalkade stammar på fruktträd i odlingar, just för att mildra växlingen mellan kyla och värme och skydda stammarna från frostsprickor. De blir ju inte så varma på dagen när de är vitmålade.

Det är nog dessvärre inte mycket ni kan göra något åt detta. Möjligen skulle ni kunna försöka att klippa in trädkronan en bit, forma den till en mindre, rund och fin form. Då blir det mindre bladmassa och trädet kan kanske orka återhämta sig.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.