Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Nu har jag haft mina pelargoner i källaren hela vintern, nära ett fönster, och de verkar vara vid liv allihop. Men ser kanske inte så himla snygga ut. Ganska blekgröna och lite tunna. När är det läge att plantera om dem, hur ska man beskära och vad ska man tänka på i största allmänhet?
/Maria Nilsson

Svar:
Ja, ett källarfönster ger nog inte tillräckligt mycket ljus på vintern för att pelargonerna inte ska bli både bleka och gängliga. Men det gör inte så mycket, huvudsaken är att det finns liv i dem. För nu börjar det bli dags att väcka dem ur vintervilan. I slutet av februari, början av mars brukar vara ett bra riktmärke om man vill att de ska se frodiga och fina ut lagom till sommarstarten i början av juni.

Men nu är det viktigare att de får ordentligt med ljus under den här perioden då de ska växa till sig. Det gäller förstås speciellt om du också vill passa på och göra sticklingar av det du kapar. Gör bara inte misstaget att ställa plantorna direkt innanför fönsterrutan i den starka vårsolen för då kommer de att få brännskador på bladen. Det allra bästa för sticklingar är att skaffa ett litet miniväxthus med inbyggd belysning för dem. Du kan också använda lågenergilampor eller lysrör och rigga upp dem några decimeter ovanför pelargonerna. Koppla en timer till och ställ in den på tolv-fjorton timmars ljus per dygn, under dagtid så att pelargonerna får lite mörk nattvila också.

Sedan kan du skrida till verket. Det finns olika skolor om själva tillvägagångssättet. Många tycker det är bäst att först plantera om pelargonerna i ny blomjord, gärna uppblandad med pyttesmå lecakulor som gör jorden mer genomsläpplig. Efter någon vecka, när de har acklimatiserat sig efter omplanteringen, skär man ner de plantor som man vill ha buskiga och kompakta. Det gäller dock inte engelska pelargoner, om du nu har sådana. De blommar inte om du beskär dem på våren, vänta i stället till framåt hösten med eventuell beskärning.

Om du har stora och skrymmande plantor kanske du föredrar att först beskära dem, sedan vänta någon vecka och plantera om dem. Det funkar också, vet jag av erfarenhet. Det brukar till och med gå ganska bra att göra alltsammans på en gång, även om man ska vara medveten om att plantorna då utsätts för rätt stor påfrestning.

Vanliga så kallade zonalpelargoner kan beskäras hårt, ner till en decimeter, beroende på hur de ser ut efter vintervilan. Då får du en tät och frodig planta till sommaren. Vildpelargoner och doftpelargoner brukar det räcka med att ansa lite lätt. Skär med en vass kniv strax ovanför ett bladfäste där nya skott sedan kommer att bryta fram. Bryt också bort eventuella blommor och blomknoppar genom att dra blomstängeln bakåt tills den lossnar. Annars blir resultatet bara en lång och gänglig, bladgles planta med några få blommor i toppen.

Plantera om pelargonerna i en mindre kruka till att börja med och byt sedan till en större modell längre fram i vår när rötterna har vuxit till sig. Det är genom att plantera om pelargonerna i ständigt något större krukor som man får stora, praktfulla plantor. Toppa också växande pelargoner, både gamla växter och sticklingsplantor, ett par gånger under våren. Det vill säga: Nyp bort toppen så att plantan grenar sig.

Vattna med lätt hand regelbundet, men vänta med gödning tills de har börjat växa ordentligt. Pelargoner blommar nämligen bäst om de är litet svältfödda. Undvik alltid kväverik (mer än 5 procent) växtnäring som mest stimulerar bladtillväxten. Långtidsverkande gödning som Osmocote, Plantacote och Chrysan fungerar bra, men du kan också pröva tomatgödning som inte heller innehåller så mycket kväve.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.