Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi är lyckliga ägare till en mycket speciell trädgård, som vi försöker ta hand om på bästa sätt. Men mycket börjar bli för stort och förvuxet. Det gäller till exempel de gamla lavendelplantorna. De är nu starkt vedartade och lägger sig åt alla håll och låter sig inte vändas. Vad gör man? Klipper ner dem maximalt och börjar om på så sätt?

Jag har nu för andra året prövat att föröka lavendelplantorna genom att sätta nyligen överblommade stänglar direkt i jorden. Det blev bara någon ynka planta i fjol av de tjugo jag satte. Är detta ett korrekt sätt att föröka lavendel?
/Marianne Gunnarsson i Småland

Svar:
Till att börja med: Nej. Det är inget bra sätt att föröka lavendel på. Ta hellre späda friska skott på våren eller efter blomningen och försök få dem att rota sig. Gör så här: Plantera flera sticklingar längs kanten i en plastkruka med lätt fuktad såjord och täck sedan jorden med lite sand. De rotar sig lättast inomhus med en plastpåse över krukan, men se till att de inte står för varmt. Ställ sedan krukan med sticklingarna i ett växthus eller i en kallbänk över vintern, alternativt nergrävda i jorden på ett skyddat ställe med litet lövtäcke som ”överkast”. När våren kommer planterar du om dem en och en i nya krukor med näringsrik jord och låter dem växa till sig ett tag innan de planteras ut i trädgården.

Gamla lavendelplantor kan man mycket väl föryngra genom att skära ner dem till några centimeter ovanför markytan på våren, i april eller i början av maj. På det sättet undviker man att de blir kala nertill. Gödsla sedan med ett kalkhaltigt gödselmedel som exempelvis Chrysan, eller kogödsel, efter nedklippningen så blir de både buskiga och frodiga.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.