Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Undrar om man kan klippa ned äldre rhododendronbuskar som nedtill blivit spretiga och bladfattiga. Om detta går – när på året gör man det?
/Monica

Svar:

Man brukar beskära rhododendron på vårvintern. Dels kan du helt gallra bort de grenar som ser direkt hopplösa ut. Men försök också beskära alla bladfattiga grenar ovanför en förgrening så det inte bara blir stubbar. På det sättet kan busken något så när behålla sin form.
Man kan faktiskt föryngringsbeskära rhododendron helt, det vill säga skära ned busken ända ner till marken. På samma sätt som syren, rosor, schersmin, havtorn, forsythia och alla sorters tok för att nämna några andra. Men en förutsättning för att det ska gå bra är att busken trivs där den står och att den växer bra. Så verkar det ju inte vara med dina gamla rhododendron. Kanske har de blivit så här av en orsak? Om de står i ett dåligt läge, för skuggigt, för magert eller för torrt kommer ingen beskärning i världen att hjälpa. Under alla omständigheter skulle jag jordförbättra nu på våren med naturell torv och rhododendrongödsel och även se till att buskarna får ordentligt med vatten inför nästa vintervila.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.