Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Hej och HJÄLP! Varje år tar jag frön från mina stora granna tagetes. Det har fungerat perfekt år efter år. Men förrförra sommaren blev några få plantor utan blommor men i stället ”idiotkompakta”, med en otrolig tillväxt. Inte en enda blomma men som en ”trollboll”.
Förra året var det kanske runt 30 av ca 200 och fler och fler blir sådana. Kan man ”avla sönder” dem? Jag ger dem INTE gödning, men när de är utplanterade täcker jag jorden runt dem med tjockt gräsklipp. Använder såjord och sedan billig plantjord från affären vid omskolningen. Kan du förstå vad som hänt?
/Ingela

Svar:
Det låter som att det sker någon sorts mutation, förändring, och att det då uppstår missbildningar. Det är ju också på det här viset man hittar nya sorter. När man odlar på sina egna fröer blir det ju lite fritt korsat och du kan aldrig räkna med att få exakt likadan planta.
Jag har dock lite svårt att förstå varför antalet ”missbildade” plantor ökar. De som verkar avvikande och inte får några blommor kan du ju inte heller ta frö från. Tycker att du bara ska ta frö av de allra bästa exemplaren i sommar. Men om de fortsätter att se konstiga ut är det nog ändå bättre att starta om på nytt med nya fröer från andra plantor. Kanske du kan göra så parallellt med din egen fröodling redan inför denna sommar, så har du lite mer material att arbeta med till nästa år?

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.