Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
För två år sedan planterade jag en häck av vintergrön liguster. Den växer bra och breder ut sig men förra sommaren märkte jag att alla blad såg skadade ut, liksom uppätna runtom hela bladet. Jag undrar vad det beror på, är det någon sjukdom, hur kan man åtgärda det?
/Jadwiga

Svar:
Det verkar som någon insekt äter på bladen. Det kan vara larver av ligustermal eller ännu troligare ligustersvärmare. De är stora, nästan en decimeter långa, grönfärgade larver med lila och vita snedstreck. På sommaren utvecklas de till vackra fjärilar, faktiskt en av de största som vi har i Sverige. Vissa år är angreppen värre, andra år kan de vara helt borta.
Man brukar få rådet att ta bort och bränna alla angripna blad medan larverna finns kvar på plantorna, men det är ju lättare sagt än gjort för de är mästare på att hålla sig undan när man jagar dem. Det du kan göra är att vara observant tidigt på säsongen och inspektera buskarna. För ofta när man ser bladskadorna har larverna redan försvunnit. Spola ordentligt med vattenslang på våren eller tidigt på försommaren. I värsta fall kan du också pröva ett pyretrumpreparat, finns i trädgårdsbutikerna. Men var i så fall mycket försiktig för det skadar också blommande växter i närheten.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.