Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
För länge sedan köpte jag ett ekollonglas på Svenskt Tenn och har i många år försökt få en liten ekplanta. Men på grund av olika orsaker (ekollonet har stannat i fickan och inte kommit längre, legat i blöt för länge etc etc.) har jag aldrig lyckats. I oktober var det dags igen och jag blötlade ekollonet först och satte ner det i lilla glaset. I november fick det rötter och i december började den lilla plantan växa fram. Nu är den ca 15 cm hög och det har kommit fram sex blad och flera nya på väg. Rotsystemet är också ganska kraftigt och ekollonet har delat på sig och håller på att ”ramla av”. Hur går jag vidare med den lilla plantan? När ska den ner i jorden? Ska man nya av de översta bladen? Plantan är ganska vek nu.
/Karin Nordström

Svar:
Eftersom den lilla ekplantan redan har fått ett kraftigt rotsystem kan du lugnt plantera den i en kruka med vanlig krukväxtjord, gärna uppblandad med lite grov sand, 3-5 mm. Håll jorden fuktig, men inte blöt och plantera sedan ut den blivande eken på ett lämpligt ställe till våren. Jag skulle dock inte börja toppa plantan utan låta den växa fritt.

Ekollon gror och rotar sig extremt lätt. Hemma hos oss där vi har alldeles för många ekar på tomten gör vi inget annat på våren än rycker upp små blivande träd överallt i rabatter och gräsmatta. Det verkar som om precis alla de ekollon som inte blir rådjursföda under vintern slår rot och börjar växa.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.