Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har ett hörn på tomten mot norr där jag för tio år sedan planterat avenbokshäck (mot gatan), innanför den tre flerstammade japanska bergskörsbär i en triangel och en liten bit bort tre bambu plantor. Häcken är klippt till två meter hög och bergskörsbären växer bra, breda och höjd 6-7 meter. Under växer skuggtåliga perenner – ormöga, förgätmigej och hasselört. Tanken då som nu är att täta till detta hörn mot gatan och ge det lite japansk prägel.
Jag vill dock ha mer insynsskydd vintertid (upp till ca två meters höjd) och behöver tips på växter att sätta emellan bergskörsbären. Att fortsätta med bambu är ett alternativ men den breder ut sig så att den inte ger plats till annat, så det är inte självklart. Förslag?
/Anna Samuelsson, Göteborg (zon I-II)

Svar:
Så klokt att du talar om i vilken växtzon du bor. Det gör allt mycket lättare. Jag konsulterade trädgårdsmästare Folke Mattsson som har gjort många Japaninspirerade planteringar genom åren till privata trädgårdar. Här är hans förslag på växter som motsvarar dina önskemål, och du får själv välja det som du finner mest tilltalande:

Japansk rödbladig lönn, Acer palmatum ’Shaina’ – ett vackert bladverk hela säsongen, elegant även som avlövad.
Japansk gulbladig gyllenlönn/solfjäderslönn, Acer shirasawanum ’Aureum’ – limegula blad hela sommaren.
Vitbrokig kranskornell, Cornus alternifolia ’Argentea’ – snyggt bladverk och växtsätt, grenarna växer som en krans i ”våningar”.
Blomsterkornell Cornus kousa ’Wieting’s Select’ – blommar redan som ung planta.

Surjordsväxter:
Sammetshortensia, Hydrangea sargentiana – vackra blad, tvåfärgade vita/violetta blommor, kräver skugga.
Japansk skenkamelia, Stewartia pseudocamellia – vacker bark, vackra blommor och vacker höstfärg.
Japanskt storbladigt storax, Styrax obassia –litet träd (blir ca tre meter) med mycket vackra blad och blommor.
Hjulträd, Trochodendron aralioides – städsegrönt med läderartade blad och limegula blommor.
Japanskt gaffelolvon, Viburnum furcatum – elegant växtsätt, gaffelformad grenbyggnad, veckade blad och chokladbrunt bladutspring samtidigt med kritvita blommor. Ovanlig violett höstfärg, kräver skugga.

Barrväxter:
Japansk hemlock, Tsuga diversifolia – graciös.
Japansk ädelcypress, Chamaecyparis obtusa ’Contorta’ – smalvuxen, med mycket ovanligt växtsätt och vridna barrklungor.
Svarttall, Pinus nigra ’Komet’ – smalvuxen tall, pyramidväxande som en stor sockertoppsgran, ca tre meter hög.
Idegran, Taxus x ’Viridis’ – växer kompakt, tätt och upprätt i en bred pelarform.

Gräs:
Elefantmiskantus, Miscanthus x giganteus – hägt och elegant, det högsta gräset som finns, blir ca 2,5 meter.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.