Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag vill göra nytt grönsaksland där det nu är gräsmatta. Har läst om att det går att lägga tidningspapper på gräset och sedan fylla på med jord. Tidningarna kväver tydligen gräset. Hur många lager med papper behövs och hur tjockt lager med jord behövs?
/Eva i Skaraborg

Svar:

Visst kan du göra så, men då måste du ha minst 30 cm jord ovanpå tidningarna och det kan bli lite svårhanterat. Hur har du tänkt dig att jorden ska kunna ligga kvar? Pallkragar? Men om du vill göra så lägger du tidningarna i ett relativt tjockt lager. Du kan vika ut dem vid mittuppslaget och sedan lägga dem omlott med ca en decimeter.

Men mycket hellre skulle jag nog rekommendera att du gräver upp grässvålen och ägnar dig åt traditionell spadvändning av jorden, helst på hösten. Alternativt hyr en jordfräs och bökar runt med. Men om det finns lera i jorden kommer jordfräsen att slå sönder den i minimala delar och när det sedan regnar blir det en både kladdig och svårmanövrerad, kompakt jord. Dessutom går en jordfräs alldeles för hårdhänt fram med maskarna, våra allra bästa arbetskamrater i jorden.

Om jorden är styv tycker jag att du ska vända ner grus, storlek 0-8 mm samt även stallgödsel och kompost eller planteringsjord på vårkanten innan du börjar så och plantera.

Grässvålen som du tar bort i processen kan du använda för att förbättringslaga på andra ställen i trädgården där det kanske behövs. Du kan också lägga gräsmattebitarna upp och ner i en hög och täcka den ordentligt med plast eller en presenning. Efter en tid, vänta gärna ett helt år!, har du fått rätt bra trädgårdsjord av grästuvorna. Var bara noga med att ta bort överlevande rotogräs innan du använder den.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.