Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Mina orkidéer (Phalaenopsis) har otroligt många och långa rötter, en del verkar vissnade. Kan jag skära av dem? Annars inget fel på orkidéerna. De blommar om och om igen trots att jag inte planterat om dem på många år.
Mia

Svar:
Torra och döda rötter kan du klippa bort med en vass sax eller en sekatör. Men man klipper inte bort friska rötter. De är ju plantans hjärta och lungor. Däremot är det kanske dags att plantera om orkidéerna och samtidigt stoppa ner alla rötter i komposten.
Genomskinliga krukor finns i storlekar ända upp till 17 cm, bland annat hos Orchidéspecialisten, så rötterna kan säkert få plats.

Skaffa också ny orkidékompost och lite vitmossa och börja med att lägga mossan omkring hela rotpaketet. Plantera sedan om orkidén i den nya komposten, fyll upp till krukkanten utan att packa den för hårt. Vattna igenom komposten och se till att inget vatten blir kvar i bladrosetten eller i ytterkrukan.

Börja sedan vattna med speciell orkidénäring framåt vårkanten, mars, varannan gång du vattnar.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.