Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi bor i ett nybyggt hus och har sparat en ek på tomten. Tidigare var det tät blandskog på tomten och vår ek är därför hög och smal. Vi har låtit den få nya grenar längre ner i tre år nu och den börjar bli ganska frodig från 1,5 meter och uppåt. Tyvärr har vi fått en del klagomål från grannar som tycker att den skymmer solen, och vi tycker själva att den vajar lite väl kraftigt vid hård vind och skulle därför vilja kapa av toppen. Eken är närmare åtta meter hög. Kan man kapa av den och i sådan fall när ska man göra det?
/Niklas

Svar:
Ekar tål beskärning mycket bättre än man kan tro, och definitivt bättre än många andra stora träd. Det beror bland annat på att ekarna har fler tillväxtpunkter hela vägen in på grenarna, inte bara längst ut på grenen som exempelvis lönnar.

Om den skuggar för mycket kan ni därför låta göra en kronreduktion. Då kortar man in hela trädet med 1-2 meter. Det är ett ingrepp som görs bäst av en erfaren arborist. Men det kan kosta, en kronreduktion hör till det svåraste bland deras uppdrag. Kapar man lite godtyckligt blir det ingen bra beskärning, trädet kan få rötskador etc.

Ni måste också vara medvetna om att eken kommer att svara på beskärningen med att skjuta nya skott. Så det kan bli en dyrbar historia om ni vill hålla efter den, eftersom ni nog får städsla arborister igen vart 5-6:e år. Om ni inte begränsar eken efter kronbeskärningen kommer den bara att skjuta massor av skott och bli ännu frodigare och tätare – och grannarna får ännu mer skugga på tomten.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.