X
Annons
X

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag älskar ranunkel, och köper gärna många nu när de börjar finns i butikerna. Men de håller inte så länge. Vad kan jag göra för att njuta av dem så länge som möjligt?
/Nina D.

Svar:
Jag antar att du menar krukodlade ranunkler och inte snittblommorna. I så fall gäller det till att börja med att välja plantor som inte är helt utslagna utan har många knoppar. Då lever de längre.

Allra bäst trivs ranunkel utomhus, så länge det är plusgrader i alla fall. Ranunkler kan klara någon frostnatt, men det är säkrast att ta in dem när temperaturen kryper ner under noll. Sedan kan du ställa ut dem igen när det blir mildare.

Köp inte heller ranunkler och andra vårblommor nu på vintern/vårvintern om de står inomhus i trädgårdsbutik eller i växthus. De måste då först avhärdas för att klara sig ute. Täck i så fall krukorna med fiberduk under nätterna hela första veckan.

När de står utomhus under vårvintern behöver de knappast någon vattning alls. Känn alltid efter med ett finger och vattna bara om krukjorden är torr.

Inomhus håller ranunkel längst i ett svalt rum, helst ljust men inte ovanpå ett varmt element i ett soligt fönster. Men då måste man också vattna den oftare, krukjorden ska hållas fuktig men inte sjöblöt. Ingen gödning behövs.

När ranunklerna har blommat färdigt kan du plantera ut dem i trädgården. Det här är ju en knölväxt, ungefär som dahlior. Men i likhet med dem är ranunkler dessvärre inte heller härdiga i svenska vinterklimat. Så den som vill ha ranunkler i sin trädgård får göra som med dahlior: gräva upp rotknölarna på hösten och övervintra dem torrt och svalt inomhus. Sedan planterar man om dem i krukor inomhus på våren och väntar tills frostrisken är över och de kan återgå till ett liv i trädgården igen.

Om det är bukettranunkel du menar ska du ställa dem i kallt vatten, precis som tulpaner. Snitta stjälkarna med vass kniv och ta bort de blad som skulle hamna under vattenytan. Med lite snittblommenäring i vattnet håller de längre. Byt ofta till friskt vatten och ställ vasen svalt nattetid så blir bör de klara sig i 2-3 veckor.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.