Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har en bekant som har flera fantastiska fuchsior och när jag var där senast hade jag kunnat knipsa ett skott eller två. Nu undrar jag hur man gör sedan? Sätter man skotten i vatten eller gör man kanske som med pelargoner, d v s sätter skottet direkt i en kruka med jord? Det har ju visat sig vara överlägset att göra så.
/Agneta Rosenlund

Svar:
Det är ganska lätt att lyckas med fuchsiasticklingar och jag skulle absolut göra som med du gör med pelargonerna. Det vill säga: sätta sticklingen direkt i en kruka med mager såjord. Men det andra sättet, att först låta sticklingen rota sig i vatten, fungerar också. Det svåra är sedan att inte övervattna dem. Jorden ska bara hållas jämnt fuktig, inte blöt, och sticklingskrukorna bör stå svalt (10-15 grader) och ljust men inte i direkt solljus.

När plantorna har börjat växa på höjden vet man att de också har rotat sig. I allmänhet brukar det ta två-tre veckor. Då är det läge att toppa dem, det vill säga: nypa bort tillväxten mellan de översta bladparen så att plantorna förgrenar sig snabbare och så småningom blir buskiga och frodiga. Upprepa proceduren ett par gånger. Fuchsior går i blom 6-10 veckor efter den senaste toppningen beroende på sort.

Plantera om fuchsiorna så snart krukan är full med rötter, gärna med lite benmjöl i jorden. Plocka också bort alla blomknoppar under de första två månaderna. Det brukar behövas mer än en omplantering under våren när sticklingarna börjar ta fart och växer så det knakar. Byt alltid till en lite större kruka, med ny fräsch jord.

När det är frosfritt ute är det dags att ställa ut fuchsiorna, gärna på en halvskuggig plats. (Se upp för den starka vårsolen som kan ge brännskador.) Inomhus trivs de inte alls under sommaren. Vattna med svag näringslösning regelbundet fram till augusti. Detta för att de skall orka bilda nya skott och fortsätta att blomma långt in på hösten.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.