Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Har vinrankor både ute och inne i kallväxthus. De som växer utomhus är 7-8 år och aldrig riktigt beskurna. Rankorna är flera meter långa. Hur och när beskär jag dessa? Dessutom har jag en i ett kallväxthus som jag planterade i somras och som har tagit sig fint och vuxit upp med två rankor. Hur och när beskär jag den?
/Kärstin

Svar:
Vinrankor, både de som står ute och de som står inne i växthus, beskär man två gånger om året. Dels på senhösten (november-december) då man skär in alla sidoskott till två blad på grenen. Spara 0,5-1 meters tillväxt på huvudrankorna. En del svenska vinodlare gör denna beskärning på vårvintern när den värsta kylan är över.

Huvudbeskärningen gör man sedan flera gånger under sommaren när vinet har börjat blomma. Detta för att klasarna ska kunna växa fritt och få rikligt med sol på sig. Av den anledningen klipper man också bort alla nya skott som kommer utanför blomklasen. Bladmassan får inte bli för stor, då får druvorna inte tillräckligt med näring och sol.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.