Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har en två år gammal doftschersmin som jag planterat i en stor kruka på min terrass. Läget är halvskuggigt (mer åt det skuggigare hållet). Min fråga är om jag måste beskära den, och i sådant fall hur den bör beskäras? Förra året fick den endast en blomma.
/Robert Nyman

Svar:
Doftschersmin behöver inte beskäras. Däremot brukar man föryngra äldre buskar genom att gallra ut gamla grenar ända nere vid basen. Det gör att blomningen blir rikligare.

Men för att schersmin ska fungera i kruka krävs ett mycket stort planteringskärl. Annars kan krukan vara för liten för busken redan efter tre år. Dessutom är ju blomningstiden rätt kort och doftschersminer tenderar att bli lite risiga med tiden.

Det finns mycket annat som man kan ha i stora krukor, växter som är vackra hela sommaren. En sådan är exempelvis blodaxet Cimicifuga ’Brunette’ som har ett stiligt mörkt, nästan purpurfärgat, bladverk hela sommaren och blommar med stora vita ax framåt hösten då den också sprider en söt smultronliknande doft. Den blir omkring en meter hög och är mycket mer långlivad i kruka än en doftschersmin.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.