Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi har en gammal pilhäck som vi vill ta bort. För varje stam som vi sågar ner – och de är många vid det här laget – kommer tio friska skott igen. Häcken växer vid och delvis i en gärdsgård, så att gräva bort hela häcken är inte möjligt. Hur ska vi göra? Vi vill också ta bort ett buskage med aspar, som skjuter rotskott. De är dock inte lika många.
/Birgitta Timm

Svar:

Man kan göra två saker för att bli av med rotskott. Antingen kröka rygg och slita upp dem så fort de dyker upp. Men då gäller det att vara ihärdig. Alla växter som inte får grönska i fred dör till slut.

Eller också kan ni köpa ett ogräsmedel, typ Roundup, och pensla på skotten till våren då det är lättast att ta livet av växter. Giftet fungerar bara på bladen, som suger upp det och sedan transporterar ner det till roten. Men spruta inte, om ni inte också vill döda gräset omkring rotskotten.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.