Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag undrar om man verkligen måste mylla ner gödsel? Räcker det inte att lägga den ovanpå jorden invid plantan och låta naturen sköta resten? Näringsämnena borde ju rimligtvis sippra ner till rötterna med vattnet.
/Ewa

Svar:
Det är alltid bäst att mylla ner gödsel, om man vill att näringen ska gå ner till växternas rötter. Men mylla inte för djupt, utan bara så att gödseln blandas med det översta jordlagret. Om det är naturgödsel, som exempelvis kogödsel, du använder kan du räkna med att solen ”äter upp” det mesta om den bara läggs ovanpå jorden. Om man använder konstgödsel måste man i stället vattna kraftigt så att den smälter och går ner i jorden.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.