Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har i min koloniträdgård en ganska bred, upphöjd rabatt med många rosor av olika slag. Vi planerar att till nästa år renovera staketet och då smalna av rabatten så att dess kant inte ligger mot staketet. Min fråga är om det skulle vara lämpligt att byta ut all jord i rabatten vid det tillfället? Jag vet inte hur länge rabatten har funnits och hur länge det har funnits rosor där, men många rosor drabbas av svartfläcksjuka och andra åkommor. I övrigt blommar de ganska fint och de som jag själv har planterat har tagit sig ganska bra.
/Cecilia, Linköping

Svar:
Om de gamla rosorna ska stå kvar behöver du inte byta ut jorden. Det är bara om du ska plantera nya som det rekommenderas eftersom det kan finnas nematoder, mikroskopiskt små maskar, i jorden som kan vara skadliga för de nya rosornas rötter. Nya, friska rosplantor ska alltid planteras i ny, frisk jord.

Att rosorna blir sjuka vissa år kan bero på väderleken. Förra sommaren var ju extremt regnig på många håll och många hade därför problem med svartfläcksjuka och andra svampsjukdomar. Men om du var ordentlig med höststädningen och tog bort alla angripna blad, även de som fallit ner på jorden, bör förutsättningarna vara goda för att rosorna ska kunna utvecklas bra nästa sommar.

Gödsla också ordentligt på våren. Variera gärna vartannat år mellan kogödsel och chrysan för att variera kosten.

Om rosorna däremot drabbas av sjukdomar vartenda år, eller bara ser ut att bli svagare och sämre för varje år som går, är det nog idé att byta ut både rosor och jord. Välj då också helt andra sorter.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.