Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
På en rabatt kring min altan hade jag en jättefin hög rönnsumak. Efter flera stormar knäcktes den. Kvar har jag nu en avsågad och illa medfaren stambit och ett par taniga före detta sticklingar som jag har låtit växa. Nu är jag förtvivlad och vet inte hur jag skall göra. Hur kan man ta bort resterna av stammen med rötterna så man inte river upp närliggande buskar? Vem kan utföra sådant arbete? Jag älskar rönnsumak och skulle vilja plantera en ny – finns det att köpa uppvuxna sådana? I så fall var?
/Erika Almqvist

Svar:
Visst kan du hitta större exemplar av rönnsumak, uppemot tre meter höga, i välsorterade plantskolor på våren. Men se då till att du får en honplanta, de som får de vackra vinröda kolvarna. Hanplantorna är inte alls lika snygga.

Rönnsumak sprider sig gärna med rotskott, nästan som ogräs. Det enda som egentligen hjälper är att pensla skotten med ett ogräsmedel som Roundup. Dessutom brukar rönnsumak kunna få mycket svårläkta skador om man exempelvis kommer åt dem med gräsklipparen. Att bli av med den gamla stammen och rötterna utan att skada omgivande buskar är vanskligt. Föreslår att du kontaktar en van trädkapare.

Jag förstår att du är helfrälst på rönnsumak, men fundera ändå på att plantera ett vackert prydnadsträd som INTE sprider en massa rotskott – kanske ett sibiriskt korkträd? De är minst lika stiliga och inte lika bräckliga som rönnsumak.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.