Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Jag har två buskar som är hassel. Kan jag beskära dem nu? Tänkte ta bort de tjockaste grenarna från nästan marken och korta ner den till ca 1,5 m. Just nu är de ca 3 m höga och omkretsen är jättestor.
Min nästa fråga är: Jag har en ek. Jag planerar att ställa ett växthus nära eken. Då kommer eken att skugga växthuset merparten av dagen. Är det bra eller ska vi ta ner eken (som jag egentligen inte vill). Platsen som är tilltänkt till växthuset är som klippt och skuret för det.
/Carina Antonsson

Svar:

Hassel är det bäst att beskära ända ner till marknivå, eller en decimeter, för att föryngra dem. Bästa tiden är mars-april när de fortfarande är avlövade men inte har hunnit börja vegetera. Men du kan också beskära dem tidigare på vintern, huvudsaken är att de har hunnit gå in i vintervilan.

När det gäller växthuset tycker jag att ni ska tänka om och fundera på en ny placering. Lite beror det på vad ni kommer att odla där inne. Men om eken skuggar hela dagen blir det nog lite väl mörkt för både tomater, pelargoner och många andra solälskare. Men lite skugga är också bra för ett växthus och ekarna slår ju inte ut förrän i slutet av maj- början av juni. Så hela våren kommer ni ju att ha full sol i växthuset, under förutsättning att platsen ligger i ett soligt läge förstås. Alternativet, att fälla en fin gammal ek för växthusets skull, kanske blir lite väl drastiskt.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.