Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Har ett ljuvligt citronträd som förra året gav fem stora, gula, välsmakande citroner och som blommar och doftar året om. Just nu har det EN stor, grön frukt och fem små kart. Men själva trädet är jättestort och spretigt och min känsla är att det slösar sin energi och växtkraft på alla sina långa, gängliga grenar. Kan jag klippa ner det lite nu, på senhösten? Eller måste jag vänta till februari, mars?
/Anna i Örebro

Svar:
Du kan beskära det nu, under förutsättning att du förvarar trädet på ett svalt ställe där det får ett riktigt kraftigt ljustillskott. Vi talar riktig växthusbelysning, inte lågenergilampor som bara är överlevnadsljus för ett citrusträd på våra breddgrader. Om trädet inte står tillräckligt ljust kommer de nya skotten efter beskärningen att bli väldigt klena. I så fall är det bättre att vänta med beskärningen till i februari-mars när ljuset återvänder.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.