Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Hur skördar man jordärtskockor? Plantorna är närmare två meter. Gräver man upp hela plantan som potatis? Hur kommer de igen nästa år?
/Christina Skantze

Svar:

Jordärtskockor skördas sent på hösten, gärna efter några frostnätter. Försök få med alla knölar, de bitar som blir kvar i jorden kommer upp som ogräs och kan bli nya stora plantor där du kanske vill ha något helt annat nästa år. Ät jordärtskockorna direkt efter skörden, rårivna i en sallad, ugnsstekta eller kokta till soppa eller puré.

Spara också några fina knölar och använd dem som utsäde för nästa års skörd. Plantera ner dem redan nu, på ca 20 cm djup med ett avstånd på ca 30 cm. Men gärna på ett nytt ställe. Jorden bör vara lucker och näringsrik för att ge stora fina knölar nästa år. Till skillnad från potatis (som man kan förvara kallt och torrt inomhus till sättpotatis) klarar sig jordärtskockans knölar bättre om de får övervintra nere i jorden.

När jordärtskockorna (Helianthus tuberosus) blommar på sensommaren syns det tydligt att de mer än två meter höga plantorna är nära släkt med solrosen (Helianthus annuus).

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.